Compania Mendeley (Marea Britanie), castigatoarea concursului Plugg 2009, a fost fondata de cativa tineri, pe vremea cand erau studenti la doctorat, din dorinta de a-i ajuta pe cercetatori sa gaseasca lucrari stiintifice de calitate pe orice tema. Cireasa de pe tortul evenimentului Plugg din 12 martie este un site, plus o aplicatie offline, prin care poti pune la comun fisiere PDF cu texte academice.
In prezentarea de pe scena concursului pentru start-up-uri de la Bruxelles, Jan Reichelt si Victor Henning au aratat clar care este pozitionarea companiei: este singura care ofera ambele versiuni ale aplicatiei, in mod gratuit.
Concurs fara perdanti
Pe locurile 2 si 3 s-au plasat companiile Jinni (cautare de fisiere video pe Web, cu diverse optiuni de personalizare) si Myngle. Cea din urma a castigat insa premiul publicului, in urma votului electronic care s-a desfasurat in sala imediat dupa prezentarile de cate doua minute pentru fiecare firma. In afara de recunoastere, castigatorul a primit 2.000 de euro, iar firmele de pe locurile 2 si 3 cate 1.000.
Nici una dintre companiile aflate printre cele 20 din semifinala nu a pierdut nimic prin participarea la Plugg 2009. In afara de faptul ca au avut ocazia sa se prezinte in fata unui public format din antreprenori, investitori si jurnalistii, reprezentantii start-up-urilor au stabilit contacte, au facut demonstratii live ale produselor lor si au plecat acasa cu un bagaj de cunostinte noi pe care le pot pune in practica in dezvoltarea afacerilor lor.
Prezentarea de 10 minute din finala a celor de la Mendeley nu a fost nemaipomenita, dar a avut un continut edificator. Acesta este unul dintre punctele forte de care probabil au tinut seama membrii juriului. Echipa companiei Mendeley este formata din 12 cercetatori, toti absolventi ai unor scoli de prestigiu: Cambridge,