Ucraina incepe sa resimta tot mai vizibil efectele declinului economic global, iar reticenta politicienilor de a adopta masuri ferme anticriza nu face decat sa agraveze situatia.
Fabricile de otel si de produse chimice din Ucraina, considerate candva principalele forte ale economiei tarii, sunt nevoite in prezent sa concedieze mii de muncitori din cauza crizei economice, scrie International Herald Tribune.
In multe orase ucrainene incalzirea sau furnizarea apei au fost intrerupte timp de mai multe zile, deoarece cei care locuiesc in aceste localitati nu isi pot plati facturile la intretinere. Pana si serviciul public de transport subteran al Kievului, capitala tarii, este amenintat de lipsa banilor.
Bancile ucrainene incep sa fie luate cu asalt de clienti, moneda nationala a tarii se depreciaza, iar guvernul actual s-ar putea afla in scurt timp in pericol de a nu-si mai putea indeplini obligatiile financiare. Ucraina era considerata cu putina vreme in urma un adevarat simbol al statelor emergente, o democratie care imbratisase principiile pietei libere si care renuntase pentru totdeauna la tendintele autoritariste. In prezent insa, edificiul cladit in ultimii ani a inceput sa se clatine. Situatia neplacuta pe care o traverseaza tara reprezinta o amenintare reala pentru celelate economii ale Europei, dar si pentru fostele state sovietice.
Protestele organizate in mai multe tari ale Europei de Est par iminente si in Ucraina. Recent, printre locuitorii Kievului circulau zvonuri referitoare la nemultumirile tot mai mari legate de criza economica si la sentimentele de furie la adresa guvernului aparute pe fondul faptului ca executivul este acuzat ca petrece mai mult timp certandu-se in loc sa conduca tara.
Pancarta pe care o tinea in mana Vasily Kirilyuk, un instalator somer care lua parte la un protest impotriva guvernului de la Kiev, insume