După un deceniu de creştere economică, în 2009 economia ar putea scădea. Şeful Finanţelor a admis, ieri, că vom putea înregistra un PIB mai mic decât anul trecut. Pentru prima dată, guvernul recunoaşte că România ar putea intra în recesiune în acest an. Sursa: Reuters
După ce a fost pus faţă în faţă cu specialiştii Fondului Monetar Internaţional (FMI) şi având pe masă documentele oficiale, ministrul de finanţe, Gheorghe Pogea, a admis că economia noastră ar putea să o ia în jos.
„Pe mine dacă mă întrebaţi, la ora actuală, este posibil să fie între -1% şi 1,5%”, a spus el, precizând că instituţiile internaţionale şi-au schimbat prognozele de trei ori în ultimele luni, din cauza evoluţiei crizei, care necesită ajustări permanente.
Pentru 2009, executivul a estimat un PIB de 579 miliarde de lei. Dacă PIB ar rămâne la fel ca anul trecut, de 503 miliarde de lei, diferenţa dintre această valoare şi estimarea guvernului este de 76 de miliarde de lei sau 19 miliarde de euro la cursul estimat de Comisia de Prognoză de 4 lei/euro. Adică, exact valoarea estimată a creditului pe care România încearcă să-l obţină de la instituţiile financiare internaţionale.
Europarlamentarul Daniel Dăianu spune că, în sfârşit, autorităţile au revenit cu picioarele pe pământ, fiind nevoite să discute cu FMI „în termeni realişti”. În opinia sa, termenii acordului cu Fondul trebuie să fie flexibili, pentru ca acesta să nu eşueze.
RAMBURSARE
Împrumutul statului îl costă pe fiecare salariat 5.000 euro
La un împrumut de 20 de miliarde de euro accesat la o dobândă de 5% (calculată după valoarea Libor plus două puncte) pe o perioadă contractuală de 2 ani, ar însemna că România trebuie să dea înapoi un minimum de 22 miliarde de euro. La un simplu calcul, rambursarea creditului l-ar costa pe fiecare s