Sunt binecunoscute bunele relaţii de prietenie dintre poporul român şi cel irakian sau iranian în perioada anilor 1980. Dovadă stau numeroasele vizite de stat ale tovarăşului Nicolae Ceauşescu, în urma cărora românii aflau că la mii de kilometri depărtare se aflau prieteni gata să le sară în ajutor la nevoie. Pentru că mulţi dintre cetăţenii Orientului ajungeau şi în România, mai ales atunci când venea vorba de vizite de afaceri, bucătarii români se străduiau din răsputeri să le satisfacă toate dorinţele culinare.
"Ghidul orientativ – Preferinţe şi obiceiuri culinare pentru grupuri de turişti", editat de Ministerul Turismului, prezintă pentru început câteva caracteristici ale acestei bucătării. "Clima meridională-temperată, cât şi caldă din aceste teritorii a facilitat producerea unor mirodenii, legume şi sosuri, fiind folosite cu deosebire ceapa, usturoiul, prazul, fasolea, lintea (foarte apreciată în Orient)." Cea mai importantă regulă ce nu trebuie încălcată se referă la carnea ce va fi folosită la prepararea mâncărurilor. Poate fi de pasăre, vită, berbec sau oaie, dar niciodată carne de porc. Peştele nu se numără printre alimentele preferate, dar nu reprezintă o noutate pentru turiştii orientali. Pentru românii care nu puteau să plece în străinătate, carnea, de orice fel ar fi fost, reprezenta totuşi de multe ori o noutate. A existat într-adevăr o perioadă în care peştele a intrat în forţă în bucătăriile româneşti, sub sloganul "Nici o zi fără peşte congelat!". Dar de ce nu şi proaspăt? Şi tot la capitolul "de găsit mai rar în bucătării" se află şi câteva dintre fructele şi mirodeniile nelipsite din preparatele orientale: curmalele, arahidele, fructele uscate, mandarinele, portocalele, dar chiar şi lămâile.
Aşadar, bucătarii îi vor îmbia pe turişti cu preparate al căror gust trebuie să fie dulce-acri