Despre violenţă
Impresionant, ca de obicei, editorialul lui George Arion din FLACĂRA (nr. 3/ martie 2009) intitulat Semne. Plecînd de la asasinarea într-un bar din Ungaria a handbalistului român Marian Cozma, scriitorul deplînge amploarea pe care o ia violenţa în întreaga lume. Tabloul realizat de el din cuvinte este terifiant: "Ucigaşi sunt pretutindeni, înarmaţi cu şişuri, cu pistoale, puşti-mitralieră sau cu bombe pe care le plasează în locuri aglomerate. Se ucide dintr-o simplă ceartă, când argumentele sunt înlocuite de o armă. Violurile sfârşesc deseori cu moartea femeilor agresate. Inşi dezaxaţi, a căror dereglare mintală n-o depistează nimeni, omoară pur şi simplu din distracţie. Morţii cad în stradă în timpul răfuielilor dintre clanuri rivale, dornice să-şi asigure sfere de influenţă cât mai vaste. Serviciile secrete îşi elimină şi ele adversarii incomozi cu ajutorul otrăvii, iradierii sau glontelui."
Cu această panoramă a atrocităţilor în faţă, autorul editorialului se întreabă dacă nu cumva expansiunea violenţei anunţă ceva. Din delicateţe faţă de cititor, el doar sugerează ce anume:
"Pe vremuri, o astfel de escaladare a stărilor de conflict, iscate uneori dintr-o pricină insignifiantă, era semnul că urmează ca ele să sfârşească într-o explozie devastatoare. Dar noi nu mai credem în semne."
În prim-plan,
Daniela Zeca-Buzura
În acelaşi număr din Flacăra, în afară de alte texte de indiscutabil interes publicistic, Cronicarul remarcă interviul realizat de Alice-Claudia Gherman cu Daniela Zeca-Buzura, directoarea TVR Cultural. Daniela Zeca-Buzura explică modul cum canalul TV pe care îl conduce participă, acesta e cuvântul, la viaţa culturală din România.
"Premiera ideii de teatru în direct a venit cu un dublu câştig fiindcă, în iniţiativa noastră, am reuşit să