Ministrul de Finanţe Gheorghe Pogea şi-a schimbat viziunile macroeconomice care au stat la baza construcţiei bugetare după ce a discutat cu reprezentanţii FMI.
Creşterea economică de 2,5% prevăzută în buget s-a transformat într-o recesine de 1%, iar deficitul bugetar, care părea bătut în cuie la 2%, a devenit negociabil. "Pe mine dacă mă întrebaţi de creştere economică la ora actuală, este posibil să fie între –1% şi 1,5%", a spus Pogea, arătând că toate instituţiile internaţionale şi-au schimbat prognozele de trei ori în ultimele luni, din cauza evoluţiei crizei, care necesită ajustări permanente. Ministrul Finanţelor a adăugat că este foarte importantă estimarea corectă a indicatorilor macroeconomici pentru a putea dimensiona cheltuielile, astfel încât să fie acoperite cu veniturile disponibile. "Important este să vedem adevărul", a mai spus ministrul de Finanţe. Pogea pare a fi uitat faptul că toate aceste cifre au fost făcute publice de FMI încă de acum o lună. Atunci însă Cabinetul Boc era preocupat să treacă bugetul prin Parlament şi îl prezenta ca pe o soluţie anticriză.
SE NEGOCIAZĂ DEFICITUL
Delegaţia FMI care include şi experţi ai CE, ai Băncii Mondiale şi ai Băncii Centrale Europene evaluează în prezent cadrul macroeconomic şi deficitul, a mai declarat Pogea. "Va trebui să negociem noile condiţii care se schimbă de la lună la lună, care va fi cadrul macroeconomic, deficitul în noile condiţii, şi în baza acestor lucruri pe care experţii instituţiilor amintite le vor stabili împreună cu Guvernul, vom stabili şi vom defini exact nevoia de finanţare", a declarat ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea. El a arătat că necesarul de finanţare externă este strâns legat de nivelul deficitului şi creşterea economică. Bugetul este construit pe o creştere economică prognozată de 2,5%, un deficit bugetar de 2% din PIB, o rată a infla