Oficialii guvernamentali americani investigheaza modul in care banii din pachetul de 700 de miliarde de dolari, destinat salvarii bancilor si promulgat de fosta administratie a lui George W. Bush, au fost distribuiti, a anuntat Neil Barofsky, inspectorul care analizeaza buna folosire a planului, potrivit cotidianului USA Today. Pincipala temere este ca nu cumva sa fi existat presiuni politice din partea grupurilor de lobby in impartirea banilor.
Barofsky a declarat ca va incerca sa afle "ce impact au avut lobbystii sau alte grupuri" asupra modului in care Trezoreria a cheltuit pana acum suma de bani. El a mai spus ca incearca sa identifice si sa previna orice frauda sau cheltuire excesiva a sumei de bani din planul de 700 de miliarde de dolari, numit Troubled Asset Relief Program (TARP) si destinat cumpararii de catre stat a activelor toxice ale bancilor aflate in dificultate.
"Daca vei incerca sa furi din acest program, te vom gasi. Te vom investiga. Te vom inchide", a fost mesajul lui Barofsky in fata unei comisii a Camerei Reprezentantilor. Comisia l-a criticat pe inspector ca nu cere si nu publica mai multe informatii despre cum sunt cheltuiti banii, "o obligatie morala fata de americani", din banii carora a fost conceput pachetul TARP.
"Problema cu TARP este de la inceput ca pune guvernul in pozitia de a alege castigatorii si invingatorii. Cu siguranta, posibilitatea unei influente externe, in principal a lobby-stilor, e mereu prezenta. Suntem in Washington D.C., nu la Disneyland", a declarat Dennis Kucinich, membru democrat la Camerei Reprezentantilor.
Aproape 500 de banci au primit pana in prezent ajutor din acest plan, creat cu banii contribuabililor, printre care si AIG, dar si marii producatori de masini General Motors sau Cherysler.
Neel Kashkari, coordonatorul din prezent al planului, sustine ca nu au existat influente extern