Ucigaşul de la Winnenden era un „colecţionar” pasionat de jocuri video sângeroase. Autorităţile de la Berlin au decretat, ieri, zi de doliu naţional pentru comemorarea celor 15 persoane ucise de adolescentul Tim Kretschmer. Nemţii trăiesc din plin şocul tragicului eveniment de miercuri, petrecut la Winnenden (sud-estul Germaniei). Potrivit presei din Germania, este vorba de cel mai sumbru episod violent din aprilie 2002 încoace, când 16 persoane, printre care 12 profesori, au fost ucise într‑un liceu din Erfurt (est) de un elev de 19 ani, care apoi s-a sinucis. Tim Kretschmer, 17 ani, constituie, din punct de vedere psihologic, o surpriză pentru anchetatori.
Conform mărturiilor persoanelor care l-au cunoscut, cu greu şi-ar fi putut imagina cineva că tânărul în aparenţă „liniştit şi prietenos” s-a putut transforma într‑un criminal care a curmat viaţa a nouă elevi, a trei profesori şi a unor necunoscuţi dintr-un salon auto.
Cotidianul „Tagesspiegel” relatează că unii profesori au salvat viaţa mai multor elevi, acoperindu-i cu propriul corp. „Nu exista nimic în antecedentele lui Tim care să prevestească actul său de violenţă extremă”, a declarat ieri Heribert Rech, ministrul de Interne al landului Bade-Wurtemberg.
Doliu naţional
„Sunt şocată şi uluită, la fel ca toţi”, a declarat, la rândul său, cancelarul Angela Merkel.„Nu era un tânăr izolat, iar colegii îi căutau compania şi ieşeau bucuroşi cu el în oraş”, a povestit pentru „Tagesspiegel” o fostă amică a ucigaşului. Era în schimb pasionat de tir şi se antrena cu pistoale cu aer comprimat în subsolul casei, au mai povestit apropiaţii lui.
Din primele investigaţii a reieşit că era pasionat şi de jocurile video violente. „I-am examinat calculatorul şi am găsit jocuri video tipice, inclusiv jocul Counter- strike”, a declarat un oficial al poliţiei lo