In campania electorala, cand se stia deja ca Romania va fi lovita dur de criza, relaxarea fiscala a fost una din principalele obiective ale Partidului Democrat-Liberal (de dreapta) condus de Emil Boc.
Dar una din primele masuri anuntate de seful Guvernului si multe din intentiile pe care ministrul de finante Gheorghe Pogea (PD-L) le-a facut publice sunt masuri care tin traditional de stanga: majorarea CAS cu 3,3% (din februarie, care in varianta fostului guvern ar fi trebuit, dimpotriva, sa scada la 27,5%), devansarea majorarii accizelor la tutun si alcool sau intentia de a mari cu un procent contributiile la asigurarile sociale de sanatate.
Recent, cand PSD se gandea la revenirea la cota progresiva de impozitare, prim-vicepresedintele PD-L Theodor Stolojan spunea ca nu majorarea fiscalitatii este solutia iesirii din criza, ci, dimpotriva, diminuarea ei. Ce s-a intamplat intre timp? S-au epuizat toate celelalte cai de a aduce bani la buget si, netinand cont de vreun principiu de stimulare a cresterii prin reducerea fiscalitatii, Guvernul nu vede o alta solutie decat cresteri de taxe - de vreme ce ministrul de finante spera ca prin revenirea la CAS-ul din 2007 (prin majorarea lui facuta in februarie) si prin devansarea cresterii accizelor sa aduca un plus in buget de 1,3% din PIB. Si, daca Guvernul spune ca nu majoreaza cota unica de impozitare, majorarea altor contributii nu are pentru platitorul de impozite un efect similar?
"Sigur ca masurile pe care arata ca ar putea sa le ia Guvernul nu sunt de dreapta, dar problema de fond a acestui guvern este de unde sa stranga bani la buget. Numai ca nu exista nicio strategie - uitati-va doar la programul anticriza, el nu exista acum decat ca proiect de a strange cat mai multi bani la buget. Numai ca nu mai putem sti cat va rezista populatia si mediul de afaceri, in conditiile in care Romania este d