La Galeria Artelor din cadrul Palatului Cercului Militar National, Petru Damir a deschis o noua expozitie de pictura in intervalul 23 februarie-12 martie 2009.
Un impatimit al nuantelor bogate, al tonurilor grase, Damir este, in egala masura, un mare povestitor, pe filiera sfatoseniei moldave ancestrale. Moldova rurala a copilariei sale de acum 60 de ani – caci, in curând, artistul va incresta acest an pe rabojul vietii sale – este o zona care predispune la depanarea basmelor si legendelor. El, insa, nareaza in imagini expresive si imbraca basmul in culoare. Compozitiile sale sunt populate de pasari maiestre si de inorogi, fiinte misterioase si hibride, rod al imaginatiei deboradnte a poporului. Inorogul este simbolul perfectiunii, al inaltei spiritualitati, al nobletei de sânge dar si al singuratatii. Impletire de creatura serafica si demoniaca, inorogul se afla la granita dintre lumi iar artistul se incumeta a-i da forma si culoare. Intr-una dintre lucrari, un inorog sta fata in fata cu un „zburator cu negre plete", ambii pe câte o buza de prapastie, despartiti de genunea deschisa intre ei. Compozitia aceasta are drept mesaj inaccesibilitatea la ideal: zburatorul intinde spre unicorn o coroana pe care acesta nu o poate lua. Ce poate fi mai dramatic decât sa nu poti poseda ceea ce iti doresti cu insistenta!
Pasarile zboara, elegant, in noapte, peste dealuri smaltate de flori ori se apleaca asupra unui buchet infipt intr-o ulcica sau intr-un cauc de lemn si ciugulesc dulceata corolei. Velocitatea este excelent sugerata prin sintetizarea fâlfâirii aripilor din câteva tuse. Uneori maiestrele iau forma pestilor zburatori. Alteori chiar pestii fac salturi peste valuri si zboara deasupra uscatului, profilându-se pe cercul stralucitor al lunii nascânde. Nu totdeauna pasarile sale sunt „maiestre" : mai apar si pupeze dolofane, cu creasta rosie, sau bufnite ti