Analistii: Evaluarile Fondului aduc Guvernul la realitate. Trebuie luata in calcul o scadere a economiei cu 1%.
Discutiile cu misiunea Fondului Monetar International (FMI), care a venit miercuri la Bucuresti, l-au facut ieri pe ministrul finantelor Gheorghe Pogea sa admita ca scenariul unei scaderi a economiei cu 1% in acest an trebuie luat in calcul.
Este pentru prima data cand un oficial guvernamental invoca perspectiva recesiunii, dupa ce in ultimele luni atat Finantele, cat si BNR au insistat pe sansele unei cresteri minime a produsului intern brut.
Gheorghe Pogea, ministrul finantelor, a declarat ca vede o crestere economica in acest an situata intre -1% si 1,5%, comparativ cu nivelul de 2,5%, luat in calcul la constructia bugetului. Expertii Fondului atentionasera autoritatile inca de la precedenta vizita din februarie ca ipoteza de crestere economica de 2,5% era prea optimista in contextul crizei internationale, adica veniturile bugetare erau supraestimate si implicit tinta de deficit bugetar de numai 2% din PIB - nerealista.
Previziunea unei scaderi a economiei cu 1% practic da peste cap bugetul aprobat recent de Parlament, fundamentat pe o crestere economica de 2,5%, si, implicit, deficitul bugetar, prognozat la 2% din PIB. Inseamna in primul rand perspectiva unor venituri mai mici, care ar putea fi contracarata prin noi cresteri de impozite, pe langa majorarile deja anuntate ale contributiilor sociale si ale accizelor, dar si ajustari de cheltuieli. Astfel, consecintele nefavorabile se pot propaga si la nivelul companiilor care se bazau pe contracte cu institutii de stat. "Pe mine daca ma intrebati, la ora actuala, (cresterea economica - n.r.) este posibil sa fie intre -1% si 1,5%", a spus Pogea, citat de Mediafax, explicand ca toate institutiile internationale si-au schimbat prognozele de trei ori in ultimele luni, din cauza