Criza financiară globală creşte numărul afecţiunilor psihice şi chiar al sinuciderilor, în timp ce oamenii se luptă din răsputeri să treacă peste efectele şomajului şi ale sărăciei. Sute de mii de oameni din întreaga lume se confruntă deja cu probleme psihice, ca depresia, pe care le-au dezvoltat încercând să-şi reprime manifestările de disperare în preajma celor dragi.
Unul din cinci angajaţi se plânge că recesiunea îi provoacă nelinişti, acuzând tot mai dese crize de anxietate şi frică generate de eventuala pierdere a jobului.
Într-un studiu recent, la care au participat aproximativ 1.068 de angajaţi, 215 dintre subiecţi au declarat că situaţia economică le afectează sănătatea psihică, iar alţi 359 au spus că stresul privind serviciul este tot mai mare.
"S-au remarcat creşteri importante ale gradului de stres, iar acesta este precursor pentru anxietate şi panică", a declarat doctorul Elisha Goldstein, psiholog american specializat pe problemele de stres.
Angajaţii sunt îngrijoraţi, iar puterea lor de concentrare la serviciu este scăzută, părând că aşteaptă tot timpul veşti proaste de la şefi sau de la colegi.
"Companile au început să devină din ce în ce mai puţin eficiente. Au intrat într-o spirală descendentă, unde recesiunea economică se face simţită mai mult la nivel emoţional şi mental", a adăugat Goldstein.
Astfel, în contextul în care tot mai mulţi angajaţi îşi pierd locurile de muncă, iar companiile şi-au redus drastic fondurile de protocol, relaţiile publice sunt în declin.
Bolnavi de îngrijorare
"Alarmant este că oamenii duc cu ei, în tăcere, toate aceste nemulţumiri şi temeri. Majoritatea declară că nu este nimic în neregulă, iar ei sunt bolnavi de îngrijorare", se precizează în studiu.
Angajaţii ar putea trece mai uşor peste anxietate dacă a