Bucureştenii aruncă tot ce le prisoseşte, de la moloz la pungi de plastic, în lacurile care ar trebui să fie, pentru mulţi dintre ei, loc de agrement şi de recreere. În timp ce apele se umplu de deşeuri, primăriile de sector şi „Apele Române“ se învinovăţesc reciproc. Peturi, covoare zdrenţuite, chiar şi hoituri zac aruncate la întâmplare de o parte şi de alta a Lacului Morii. Ploaia măruntă amestecă prin noroaiele de lângă faleză şi resturi menajere, pungi de plastic sau hârtii, simboluri ale civilizaţiei dâmboviţene, ce se transformă încet-încet în munţi de deşeuri.
„Peste tot sunt gunoaie, vin căruţe şi maşini cu moloz şi descarcă lângă buza lacului, mai ales pe lângă curţi, pe unde zac mormane. Gunoaie câte vrei şi pe unde vrei, dar pe mine nu mă interesează, că eu stau la bloc”, spune un cetăţean ce-şi plimbă câinele pe lângă lac, în apropiere de Calea Crângaşi.
Pe aceeaşi stradă locuieşte şi Stela Constantin, preşedinta unei asociaţii de locatari din zonă, care se plânge, în primul rând, de resturile abandonate lângă lac în urma unor lucrări de canalizare. „Au mai făcut curat pe aici, dar destul de rar. Ce folos însă că oamenii aruncă încontinuu cu sacoşele sau cu remorcile. Nu le face nimeni nimic, iar noi trebuie să suportăm mizeria”, spune Stela Constantin.
„Apele Române”: „Nu suntem gunoierii apelor!”
„Administrarea Lacului Morii revine exclusiv Apelor Române. Ei sunt responsabili. Chiar au venit de curând, au curăţat lacul şi au lăsat gunoaiele la mal, urmând să le ridice”, a declarat, pentru „Adevărul”, Liviu Vulpe, directorul de comunicare al Primăriei Sectorului 6. Administraţia Naţională „Apele Române” susţine însă că doar luciul apei şi taluzul intră în administrarea sa, sarcina de a curăţa malurile, revenind autorităţilor locale.
„Noi salubrizăm în permanenţă luciul de apă şi tal