Pamfil Ciupe din Buciumi, judeţul Sălaj, deţine o adevărată comoară, 6.000 de volume, unele tipărite în anii 1700-1800. Fost şofer de autobuz, cu şase clase, sălăjeanul şi-a cheltuit toţi banii pe cărţi. Drept dovadă stă şi casa acestuia, rămasă la fel de când a construit-o. Povestea lui Pamfil Ciupe începe acum 67 de ani, în localitatea Buciumi din judeţul Sălaj. Născut într-o familie de fierari cu dragoste de carte, el recunoaşte că pasiunea pentru cărţi a devenit un mod de viaţă. De-a lungul vremii, fostul şofer de autobuz, absolvent de şase clase, a reuşit să strângă peste 6.000 de volume.
Comoara din pod
Nici măcar nu mai are unde să le expună, toate cele patru camere ale casei fiind pline de cărţi. Acelaşi lucru se întâmplă şi cu podul casei. Acolo se află mai multe cărţi vechi, legate în piele naturală, scrise în grafică chirilică sau latină, apărute în anii 1700, 1800 şi la începutul anilor 1900.
„Cărţile cele mai vechi sunt moştenire de familie. Sunt cărţi pe care numai tatăl, bunicul şi străbunicul ştiu cum au făcut rost de ele”, ne-a mărturisit Pamfil.
De la ei a învăţat să le preţuiască. Toţi banii pe care i-a câştigat de-a lungul vieţii i-a investit în cărţi. „Drept dovadă stă şi casa în care trăiesc şi care a rămas la fel de când am construit-o”, ne-a spus colecţionarul.
Iar vorbele i-au fost întărite de soţia lui. „Toţi banii şi-i dădea pe cărţi. La un moment dat venea cu ele pe ascuns, să nu mă supere”, a spus acesta. ''
3.000 de volume arse de comunişti
Pamfil Ciupe a pornit în marea lui aventură cu gândul că doar cititul îl poate culturaliza într-o epocă întunecată.
Şi acum îşi aduce aminte cum peste 3.000 de volume au ajuns cenuşă în 1949. „Aveam şapte ani când a apărut o fiţuică emisă de comunişti - «Publicaţiile interzise».