Oligarhii rusi se lupta pentru supravietuire, dupa ce guvernul a anuntat ca nu va mai interveni in sprijinirea companiilor pentru a se salva de la faliment.
Din cauza scaderii dramatice a veniturilor, mai multi magnati rusi, care au facut imprumuturi masive in timpul mandatului lui Vladimir Putin pentru a-si dezvolta afacerile, sunt acum nevoiti sa ceara creditorilor din Occident sa le reesaloneze ratele, scrie Reuters.
Cei mai multi oligarhi si-au construit imperiile pe afaceri in domeniul metalului, otelului sau petrolului, dar preturile pentru produsele din aceste industrii au scazut din cauza crizei economice globale.
"Astazi, asa-numitii oligarhi ai resurselor naturale, nu mai au resurse pentru a face fata datoriilor, iar soarta lor depinde de Vladimir Putin", a spus Oleg Kiselyov, de la Uniunea Industriasilor si Antreprenorilor din Rusia, cunoscuta drept uniunea oligarhilor.
Sectorul privat din Rusia are datorii externe de aproximativ 500 de miliarde de dolari, iar 310 miliarde dintre acestia au scadenta in 2009, potrivit bancii centrale ruse.
Potrivit vice-prim ministrului Igor Shuvalov, multe companii nu vor putea sa-si plateasca ratele, iar statul nu le va prelua datoriile.
Pe de alta parte, reprezentantii bancilor sunt de parere ca statul va fi nevoit sa intervina, pentru a mentine stabilitatea economica si sociala.
"Rusia a ajuns la o rascruce. Multi oligarhi sunt practic in faliment si nu vor reusi sa-si rezolve singuri problemele", a declarat un bancher occidental pentru Reuters. "Ar trebui oare ajutati folosindu-se banii publici, destinati pensionarilor rusi? Ramane de vazut. Multi afaceristi sunt in pragul extinctiei", a adaugat bancherul.
Pierderi de 250 de miliarde de dolari
Cei 32 de rusi care au ajuns in topul Forbes al celor mai bogati oamen