Una din trei persoane suferă de sindrom de colon iritabil (SCI). Dacă ai dureri de stomac şi te balonezi la anumite alimente există o probabilitate mare să ai această afecţiune. Schimbarea modului de alimentaţie este primul lucru pe care trebuie să-l faci imediat ce medicul ţi-a pus diagnosticul de sindrom de colon iritabil.
Astfel, este recomandat să ţii un jurnal alimentar, în care să notezi la fiecare 24 de ore tot ceea ce mănânci. În acest fel, vei putea identifica mai uşor alimentele care îţi produc tulburări de digestie.
În general, pacienţii diagnosticaţi cu această afecţiune au intoleranţă doar la anumite alimente. Există însă şi alimente care sunt permise tuturor bolnavilor de sindrom de colon iritabil.
Migdalele combat balonarea
Migdalele trebuie consumate de cel puţin trei ori pe săptămână, deoarece combat acumularea de gaze. Aceste fructe conţin vitamina E, minerale şi acizi graşi omega 3. În plus, studiile recente au scos la iveală faptul că migdalele au proprietăţi probiotice. Mai exact, ele ajută la creşterea nivelului de bacterii „bune” din tubul digestiv în detrimentul celor „rele”. În general, bacteriile „rele” favorizează apariţia tulburărilor digestive.
Dulciurile şi prăjelile, excluse din dietă
Persoanele diagnosticate cu SCI trebuie să evite grăsimile animale şi zaharurile rafinate. Acestea stimulează activitatea bacteriană din organism şi, implicit, intensifică simptomele. De asemenea, trebuie evitate mezelurile, afumăturile şi mâncărurile foarte condimentate.
La capitolul băuturi, trebuie tăiate de pe listă cele carbogazoase (balonează instant), alcoolul, cafeaua şi ceaiul negru sau verde. În plus, o serie de legume, precum varza, mazărea şi broccoli trebuie consumate doar o dată pe lună, deoarece produc gaze. Totodată, sunt interzise prăje