Apropierea Congresului a involburat apele in PNL. Dominat cu autoritate de Calin Popescu-Tariceanu cata vreme a fost premier, partidul este in cautarea unui nou lider.
Dupa alegerile din 2008, PNL-ul s-a regasit singur (alaturi de partidul etnic al maghiarilor din Romania) pe bancile opozitiei. Constituirea aliantei de guvernare PD-L - PSD i-a dat o grea lovitura, sustinatorii si membrii sai, obisnuiti cu "deliciile" administratiei, trezindu-se privati de aproape orice acces la fondurile publice, sursa majoritatii averilor particulare romanesti. Cei care, pana mai ieri, faceau si desfaceau totul in administratia economiei - lasand cate ceva prezumtivilor aliati PSD-isti - au constatat ca nu mai au loc la "masa bogatilor". Iar partenerul prognozat, PSD-ul, a preferat sa "concubineze" cu "dusmanul" PNL-ului, partidul prezidential, PD-L-ul. Este drept ca PSD-istii au stat patru ani in opozitie si faramiturile lasate de PNL nu le ajungeau nici pe o masea.
PNL-ul a ratat intrarea la guvernare alaturi de PSD, nu pentru ca d-l Tariceanu s-a incapatanat sa solicite postul de prim-ministru. Oricare ar fi fost situatia, liderul liberal nu ar mai fi ocupat acest post, pentru simplul motiv ca numirea in functie o face, constitutional, presedintele Romaniei, d-l Basescu. Intre presedinte si fostul premier nu mai e loc de intors. Numit premier de d-l Basescu, d-l Tariceanu s-a detasat foarte repede de aliatul firesc, scotand - dupa un an si ceva - administratorii democrat-liberali de la guvernare. Presedintele n-a mai putut face nimic pentru ca, daca are dreptul, definit de Constitutie, de a alege prim-ministrul, nu are si dreptul de a-l demite. Constitutia Romaniei are, de altfel, destule "curiozitati" de acest tip. "Razboiul" PNL-PD-L s-a declansat insa din cauza "programelor" diferite ale presedintelui si premierului. D-l Basescu voia o blocare masiva a corupti