Am ezitat sa va trimit aceste randuri,
pana cand telefonul si intrebarea prietenului meu Mircea Barglazan, profesor la Universitatea Tehnica Timisoara - "De ce s-a scris asa urat despre Valea Jiului in "Formula AS"?", m-a determinat sa va expediez cateva consideratii despre Valea Jiului si articolul "Petrila - jurnalul unui reportaj ratat", aparut in revista dvs. nr. 853 (3) din 25-30 ianuarie 2009.
Autorul articolului, domnul Catalin Apostol, a facut o documentare sumara in Valea Carbunelui, probabil grabit de apropierea sarbatorii Craciunului. Cred ca nu a reusit sa afle adevarurile la care spera, nu pentru ca interlocutorii s-au dovedit a fi retardati sau tematori, ci pentru ca in ziaristica, ca si in viata, in general, raspunsurile vin in functie de felul in care stii sa pui intrebarile.
Valea Jiului nu este doar o regiune a cenusiului si a blocurilor mizere, cu care ne-a daruit comunismul, ci, asa cum afirma regretatul dramaturg I. D. Sarbu, originar din Petrila, este si "O cetate de suflete tari". Cunosc bine oamenii si realitatile Petrilei, pentru ca in urma cu mai multi ani, am fost directorul acestei mine. Oamenii Petrilei, ai Vaii Jiului, in general, stiu si au curajul sa-si afirme opiniile, asa cum au facut-o in august 1977, in prima mare confruntare populara contra dictaturii lui Ceausescu.
Valea Jiului are oameni normali, care traiesc decent o viata grea si care pot furniza idei si ganduri emotionante. Cred ca incheierea articolului, care nu face cinste apreciatei dvs. publicatii, citez: "Din pacate, PENTRU MINE, de azi inainte, coltul asta de lume, cu viata chinuita a acestor oameni, va fi un subiect pentru totdeauna inchis", este marturisirea unui esec, a unei neputinte profesionale a lui Catalin Apostol. Daca doriti sa ajutati aceasta regiune greu incercata intr-un secol si jumatate de exploatare carbonifera, trimiteti in do