» Ministrul Justitiei a explicat ieri ca decizia reducerii cuantumului pedepselor prevazuta in Codul Penal a fost luata pentru ca, oricum, judecatorii aveau tendinta de a aplica pedeapsa minima sau medie prevazuta de lege. In opinia expertilor, aceasta modificare nu ar face decat sa dea un semnal favorabil infractorilor.
» Darea de mita nu ar mai fi considerata infractiune in conditiile in care cel care a dat spaga dovedeste ca a fost "constrans" sa faca acest gest.
Ministrul justitiei, catalin predoiu, a explicat ieri, intr-o conferinta de presa, ca s-a luat decizia reducerii cuantumului pedepselor cu inchisoarea pentru ca, de regula "instantele se orienteaza catre mijlocul intervalelor de pedeapsa sau catre minim". In acest sens, ministrul Justitiei a precizat ca specialistii care s-au ocupat de redactarea Codurilor Penal si de Procedura Penala "sunt de parere ca infractionalitatea nu trebuie reprimata printr-un cuantum foarte ridicat al pedepselor", ci mai degraba prin "preventia, depistarea si condamnarea rapida a infractorilor".
Laura stefan, expert anticoruptie al Societatii Academice din Romania (SAR), ne-a spus ca "introducerea unor pedepse foarte mici este periculoasa, deoarece mesajul pe care il trimite este ca unele infractiuni nu mai sunt considerate importante". In plus, aceasta decizie a fost luata fara consultare. Avocatul Gheorghe Piperea sustine la randul sau ca, "teoretic, o pedeapsa mai redusa ar trebui sa fie calea cea mai simpla pentru un proces mai scurt".
Pe de alta parte, reducerea pedepselor antreneaza micsorarea termenelor de prescriptie. In opinia Laurei stefan, acest lucru ridica problema daca in sistemul judiciar romanesc "poti face ancheta si poti ajunge sa condamni o persoana in termenele prevazute de noul Cod". Mai mult, Laura sefan argumenteaza ca sunt infractiuni, cum ar fi cele economice, c