Fitoterapia este din ce în ce mai folosită, mai ales datorită efectelor adverse puţine. Atenţie însă, plantele pot modifica modul în care medicamentele clasice sunt metabolizate, distribuite şi eliminate din organism. Cele mai întrebuinţate plante cu rol terapeutic sunt şi cele la care au fost observate cele mai multe astfel de efecte. Sunătoarea, recomandată pentru stările de depresie uşoară, scade eficienţa contraceptivelor orale. De asemenea, are efect negativ şi asupra medicamentelor pentru dereglările de ritm cardiac.
Ginsengul, prezent în preparatele cu rol energizant, creşte efectul anticoagulantelor, la fel ca şi muşeţelul, albăstrelele, usturoiul, Ginkgo biloba. În plus, ginsengul interacţionează cu antidiabeticele. Variaţii ale glicemiei provoacă şi gelul de aloe, turiţa-mare, albăstrelele, varza, coriandrul, scorţişoara şi spanacul.
Atenţie la infuzia de păducel!
Păducelul, eficient în prevenirea atacurilor de angină pectorală, nu este indicat să fie administrat în acelaşi timp cu tratamentele pentru afecţiunile cardiace, deoarece diminuează ritmul cardiac. Lemnul dulce, folosit în anotimpul rece mai ales pentru tratarea afecţiunilor respiratorii, intensifică pierderea de potasiu cauzată de medicamentele diuretice şi poate creşte efectul corticosteroizilor.
Ginkgo biloba, care are efecte asupra oxigenării creierului şi este utilizat pentru tulburări de origine vasculară, interacţionează cu ibuprofenul (antiinflamator) şi omeprazolul (medicament pentru tratarea ulcerului). Sunătoarea, eucaliptul, curcuma şi sucul de grepfrut influenţează activitatea ficatului şi, din această cauză, pot apărea niveluri crescute ale medicamentelor în sânge.
Astragalul şi armurariul, benefice
Există şi o serie de plante a căror acţiune asupra medicamentelor este benefică. Administrat în