Reprezentanţii Fondului cer Guvernului să simplifice sistemul de salarizare din sectorul public şi din cel privat. Delegaţia FMI a transmis ieri oficialilor din Ministerul Muncii că domeniul asistenţei sociale trebuie reanalizat, iar fondul de şomaj trebuie să crească. La Palatul Victoria s-a reunit, tot ieri, comitetul interministerial pentru asigurarea finanţării interne şi externe a României, unde guvernatorul Mugur Isărescu a reconfirmat nevoia unei finanţări externe „cu caracter preventiv”, după cum se arată într-un comunicat al Guvernului.
Focus pe reforma pensiilor
„Mesajul a fost unul clar: avem nevoie de mai multă asistenţă socială, iar fondul pentru şomaj trebuie să fie mai bine susţinut”, a declarat, pentru “Adevărul”, Mihai Tănăsescu, senior advisor FMI.
În cadrul unei întrevederi cu delegaţia Ministerului Muncii, reprezentanţii Fondului au fost interesaţi de propunerile de reformă din domeniul asistenţei sociale, al ocupării şi al pensiilor, ca şi de simplificarea sistemului de salarizare.
Ministrul Marian Sârbu a transmis, ieri, că, în curând, se va elabora Ordonanţa de Urgenţă „pentru reglementarea unor măsuri financiare în domeniul cheltuielilor de personal din sectorul bugetar”.
Sporurile bugetarilor, luate la puricat
Concret, la întâlnirea cu delegaţii FMI s-a luat în discuţie numărul mare de sporuri din România şi posibilitatea introducerii acestora în salariu, pentru adoptarea legii unice a salarizării din sistemul bugetar, fapt confirmat şi de Mihai Tănăsescu.
Totodată, perioada de şomaj ar putea fi prelungită cu încă trei luni, potrivit unui comunicat al Ministerului Muncii. În privinţa pensiilor, ministrul Sârbu a transmis că se doreşte atingerea valorii punctului de pensie la nivelul de 45% din salariul mediu pe economie, utilizat la fundament