Elveţia, Austria şi Luxemburg au anunţat ieri adoptarea unor măsuri care permit suspendarea secretului bancar în anumite cazuri legate de fraudă fiscală, pe fondul presiunii comunităţii internaţionale. Sursa: AFP
Iniţiativele au fost salutate de Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE), care a precizat că măsurile sunt „progrese reale” către transparenţă şi cooperare internaţională, relatează AFP.
Cu o zi înainte, alte trei state europene, Andorra, Belgia şi Liechtenstein, anunţaseră că vor deschide o astfel de breşă în practica secretului bancar. OCDE a făcut referire şi la progresele înregistrate în domeniu de Singapore, Hong Kong, Insula Man şi Insulele Cayman. Autorităţile elveţiene au ţinut însă să precizeze că secretul bancar va fi încălcat numai în cazuri precise, în care există o cerere concretă şi justificată din partea altor ţări. „Nu vom aduce atingere secretului bancar”, a asigurat ministrul elveţian de finanţe, Hans-Rudolf Merz.
Temeri şi concesii
Lista paradisurilor fiscale realizată de OCDE în 2005 conţinea numai trei nume - Andorra, Monaco şi Liechtenstein. Cu ocazia Summitului G20 din noiembrie, organizat la Washington, organizaţia a furnizat însă, la cererea Franţei şi Germaniei, o variantă actualizată, care ar putea fi făcută publică cu ocazia următorului Summit G20, organizat pe 2 aprilie la Londra. Posibilitatea de a figura pe noua „listă neagră” şi riscul unor sancţiuni reprezintă, potrivit AFP, motivele din spatele modificărilor legislative anunţate în ultimele zile de respectivele state.
„Încetarea folosirii abuzive a dispoziţiilor legate de secretul bancar care facilitează frauda fiscală face parte din orientarea generală al cărei obiectiv este curăţarea unuia dintre aspectele cele mai obscure ale unei economii globalizate”, a explicat secretarul general al OCD