S-a batut multa moneda pe imprumutul pe care urmeaza sa-l ia Romania de la FMI. Politicienii, finantistii si presa au intors pe toate partile subiectul. Prin comunicat de Guvern, se pare ca decizia este luata si ireversibila. In recentul raport despre starea natiunii, citit de presedintele Basescu in Parlament si in prezenta a 100 de ambasadori straini, mesajul a fost ca imprumutul e 'o centura de siguranta'. Cu totul altfel vede presa germana, care spune ca, prin bani europeni, Romania incearca sa se salveze de la falimentul de stat.
Pentru a nu relua ce au scris altii mai pe larg, aduc in atentie cativa pasi:
"Romania ar putea primi de la Fondul Monetar International un imprumut in valoare de aproximativ 20 miliarde de euro (25,3 miliarde de dolari), iar negocierile dintre autoritatile de la Bucuresti si FMI vor fi reluate miercuri, scria Financial Times in editia de marti. Imprumutul acordat tarii noastre se va intinde pe o perioada mai mare decat in cazul Ungariei, de 17 luni”."Guvernul a transmis Comisiei Europene o scrisoare in care solicita inceperea oficiala a negocierilor pentru incheierea unui acord de finantare. Valoarea imprumutului va fi stabilita in discutiile cu oficialii CE si reprezentantii Fondului Monetar International".
Uniunea Europeana ia in considerare acordarea unui imprumut de 75-100 miliarde de dolari Fondului Monetar International, pentru a creste capacitatea de creditare a FMI, potrivit Reuters care citeaza un document ce va fi prezentat la reuniunea liderilor UE din 19-20 martie. In document se mai arata ca UE sprijina dublarea resurselor FMI, pana la 500 miliarde de dolari, pentru a ajuta tarile care se confrunta cu deficite ale balantei de plati.Presedintele Traian Basescu a declarat joi la finalul reuniunii CSAT ca Romania are nevoie de imprumutul de la FMI pentru modernizarea tarii, dar si pentru a nu pune