Ministrul Justiţiei a prezentat, ieri, noile prevederi ale Codurilor Penal şi Civil. Prostituţia, adulterul, incestul între persoane majore cu consimţământul acestora nu vor mai fi pedepsite cu închisoarea, conform noului Cod Penal. Specialiştii care au participat la elaborarea codurilor sunt de părere că prostituţia, adulterul şi incestul ţin, mai degrabă, de morală. Astfel că, o femeie traficată în scopuri sexuale nu va avea niciodată curajul să reclame drama prin care trece, atât timp cât ştie că va avea eticheta de „infractoare”.
„Ce diferenţă este între fata de pe centură, care în schimbul favorurilor sexuale primeşte o sumă oarecare, şi «doamna» care pentru prestaţii de aceeaşi natură primeşte o garsonieră, o maşină sau o slujbă bine plătită? Doar una de marketing. Şi de ce nu am include aici şi cocotele masculine, pentru că sunt şi destui gigolo în aceeaşi situaţie. De la şoferul femeii de afaceri la partenerul femeii de afaceri, poate fi uneori doar un pat distanţă”, a explicat necesitatea dezincriminării prostituţiei, profesorul universitar doctorul Valerian Cioclei.
Incestul, legal „pe propria răspundere”
„Noul text nu mai incriminează relaţia incestuoasă între două persoane majore care au consimţit în mod liber la această relaţie. Din punctul de vedere al Comisiei, această relaţie incestuoasă între persoanele majore este o chestiune care ţine mai mult de o patologie socială, eventual de o patologie medicală. Sunt lucruri care ne întristează, sunt lucruri imorale, dar nu orice e imoral trebuie să fie penal, pentru că noi avem convingerea că pe aceste persoane nu le putem în niciun fel ajuta dându-le sancţiuni“, a spus profesorul universitar Valerian Cioclei.
Acesta a precizat însă că rămân sever incriminate atât violul incestuos, cât şi actul sexual cu un minor care are caracter incestuos. „Nu rezolv