Praz cu cartofi fierti
Ingrediente (pentru 4 portii): 1 kg cartofi, 3 tulpini de praz (500 g), 750 g rosii, 1 lingura ulei, 40 g capere (facultativ), sare, piper.
Mod de preparare: Se spala cartofii si se fierb 20 de minute in apa cu sare. Intre timp se curata prazul, se spala si se taie rondele. Rosiile se oparesc, se curata de pielita si se taie marunt. Se pune la incins uleiul si se caleste putin prazul, apoi se acopera tigaia si se lasa pe foc mic circa 5 minute. Se adauga rosiile si se lasa sa mai dea cateva clocote. Apoi se incorporeaza caperele, se lasa sa dea un clocot si se ia tigaia de pe foc. Se sareaza, se pipereaza si se serveste cu cartofi fierti (curatati de coaja).
Mancare de cartofi si legume
Ingrediente (pentru 4 persoane): 750 g cartofi, 6 linguri ulei de masline, sare, piper macinat, o vanata, un dovlecel, un ardei gras verde si unul rosu, doua cepe, o legatura de verdeata, 100 g masline, 1/2 l vin alb, o cana de apa fiarta cu Vegeta.
Mod de preparare: Cartofii curatati si spalati se calesc (intregi) in trei linguri de ulei incins. Se sareaza, se pipereaza. Vanata si dovlecelul se curata de coaja si se taie bucati mai mari. Se scot cartofii din tigaie, se adauga restul de ulei, se-ncinge si se calesc vanata si dovlecelul. Se adauga cartofii, ardeii curatati de nervuri si seminte, taiati felii, si ceapa taiata fasii, verdeata tocata si maslinele. Se amesteca bine, iar deasupra se toarna vinul amestecat cu apa fiarta cu Vegeta. Se incinge cuptorul si se lasa sa fiarba inca 30 de minute. Daca e nevoie, se mai adauga sare si piper.
Placinta ardeleneasca cu varza acra
Ingrediente: 1/2 l apa calduta, faina cat cuprinde (ca sa iasa un aluat ca de paine), putina sare, o cescuta de ulei, o jumatate de varza acra.
Mod de preparare: Intr-un castron, se framanta toate bine