Săptămâna trecută moneda naţională a recuperat 4,7% faţă de franc, dintre care circa 3,5% numai vineri
Leul a pierdut 22% faţă de francul elveţian în 2008, în timp ce zlotul a picat cu 40% iar forintul cu 35% numai din vara anului trecut până acum
Veşti bune din Elveţia. Banca centrală din ţara cantoanelor a luat decizia de a reduce dobânda cheie, la care se împrumută de la ea băncile comerciale cu franci, până la 0-0,75%. Asta înseamnă că francii vor putea fi cumpăraţi mai ieftin şi că românii care au de plătit rate la credite ipotecare luate în această monedă vor avea în scurt timp surpriza plăcută de a plăti mai puţini lei la ghişee. Anunţul, făcut la finele săptămânii trecute, şi-a arătat deja efectele. În ultimele şapte zile francul a pierdut faţă de leu, per total, 4,7%, dintre care circa trei procente s-au evaporat practic imediat după anunţ.
Elveţia îşi va deprecia moneda pentru a scăpa de deflaţie
Banca centrală a Elveţiei a anunţat de asemenea că va depune eforturi pentru a deprecia moneda naţională şi pentru a evita astfel pericolul deflaţiei, respectiv scăderea accentuată a preţurilor în lipsa cererii de pe piaţă. Deflaţia poate pune mediul de afaceri pe butuci pentru că firmele nu vor avea cum să se menţină peste limita profitabilităţii.
În timp ce Elveţia face eforturi pentru a scăpa cât mai ieftin din criză, ea întinde în acelaşi timp şi o mână de ajutor statelor ca România, Ungaria sau Polonia, în care populaţia locală s-a împrumutat destul de mult în franci, populaţie afectată acum de aprecierea monedei elveţiene, care a scumpit ratele la bănci.
În 2008, leul a căzut cu 22% faţă de francul elveţian
Tendinţa puternică de apreciere a francului elveţian de anul trecut, când leul a pierdut faţă de franc nu mai puţin de 22%, adică de aproape două ori mai mult decât deprecierea faţă de euro, a scumpit, lu