Suntem uneori pusi in situatia de a sustine o prezentare pe o anumita tema in fata colegilor de serviciu sau a unor potentiali clienti, fie in scopul de a impartasi anumite cunostinte de specialitate fie de a convinge ca produsul pe care il oferim are calitati deosebite.
Cu toate ca ne pregatim temeinic din punct de vedere teoretic, practic constatam la sfarsitul expunerii ca nu ne-am facut prea bine intelesi si nu am reusit sa ii convingem pe cei carora ne-am adresat.
De ce? Fie nu am stiut sa ne structuram ideile, fie nu am avut tonalitatea potrivita, fie nu am punctat esentialul.
Iata 10 sfaturi de care trebuie neaparat sa tineti cont daca doriti ca prezentarea dumneavoastra sa aiba impactul dorit.
Stapaniti subiectul
Cine crede ca este suficient sa fii doar un bun orator si nu este necesar sa cunosti foarte bine subiectul abordat se inseala amarnic. Toata constructia prezentarii poate fi daramata ca un castel de carti de joc de doua-trei observatii sau intrebari la care nu va dovediti in stare sa raspundeti convingator.
Pe de alta parte, este total inoportun sa depasiti limitele si sa ca straduiti sa le demonstrati celor care va asculta ca sunteti un mare expert in domeniu, utilizand termeni de specialitate sau plictisindu-i cu divagatii de la subiect. Audienta isi va pierde curand interesul iar dumneavoastra veti deveni antipatic, motiv pentru care va vor cauta nod in papura cerandu-va tot felul de informatii suplimentare si intrerupand expunerea.
Specialistii spun ca cel mai eficient este sa va structurati prezentarea pe trei mari idei principale, urmand ca celelalte informatii pe care ati dori sa le mai oferiti sa fie introduse cu tact in discutiile de la sfarsit.
Prezentati planul
Structurati-va prezentarea logic si expuneti planul inca de la inceput. S