O armata de primari, sefi de consilii judetene anchetati sau trimisi in judecata de DNA pentru abuz in serviciu au toate sansele sa scape de procese ca urmare a reducerii pedepselor, au declarat pentru HotNews.ro specialisti in drept. Reducerea pedepselor scurteaza si asa numitul termen de prescriptie. Pe noul Cod Penal, Radu Mazare scapa definitiv de proces in 2010. Initiativa pentru o Justitie Curata care reuneste mai multe ONG-uri critica reducerea pedepselor, ceea ce va face "imposibila" finalizarea unor cauze complexe.
DNA i-a trimis in judecata, in octombrie 2008, pe Radu Mazare (primarul Constantei) si pe Nicusor Constantinescu (presedintele Consiliului Judetean) pentru abuz in serviciu. Prejudiciul adus statului, calculat de procurori, se ridica la 114.000 euro.
Pe noul Cod Penal, pedeapsa pentru abuz in serviciu scade de la maxim 15 ani la maxim 5 ani. Mai exact, este dezincriminat abuzul cu consecinte deosebit de grave. Noul cod sanctioneaza abuzul in serviciu cu aceeasi pedeapsa, indiferent de gravitatea consecintelor.
Inca un an de emotii pentru Mazare
Astfel, asa-numitul termen de prescriptie scade si el proportional, de la aproape 20 de ani, la maxim 7 ani si jumatate. Prescriptia se calculeaza de la comiterea faptei. Daca inculpatul nu este condamnat in acest interval, procesul se inchide. Or, Mazare a comis presupusele infractiuni in primul sau mandat, incepand cu noiembrie 2002.
Pe vechiul Cod, termenul de prescriptie curgea undeva prin 2020, insa pe noul Cod, Radu Mazare poate sa-si inchida definitiv procesul in 2010 invocand curgerea termenului de prescriptie.
Daca noile Coduri vor intra in vigoare anul viitor, Mazare va fi judecat dupa noua lege, in dreptul penal aplicandu-se legea mai favorabila si nu cea in vigoare la comiterea faptei, cum se intampla in dreptul civil.
St