Pentru a avea succes în profesie se spune că ar trebui s-o faci cu pasiune.
Această teorie se aplică perfect într-o meserie cum este cea de galerist, în care plăcutul se îmbină perfect cu utilul. Dan Popescu este patronul unei galerii de artă din Capitală, H’ART, şi spune că în această meserie arta ar trebui să motiveze mai mult decât banii.
Dan a ajuns să practice această meserie printr-un concurs de împrejurări fericit. Părinţii lui erau colecţionari de artă clasică şi modernistă şi doreau să-şi deschidă un butic cu mobilă şi lucrări de artă. „Însă, eu le-am «parazitat» proiectul cu intenţiile mele de a expune tineri artişti. Ce a început cumva ca un joc, a devenit apoi extrem de serios”, îşi aminteşte tânărul de 34 de ani. Şi-a deschis galeria în urmă cu şapte ani. „Atunci nu existau galerii de portofoliu, care să se ocupe cumva de artişti, nu pur şi simplu să le expună lucrări pe pereţi”, susţine galeristul.
Cunoştinţe de istoria artei, artă modernă şi contemporană
Expertul este de părere că un galerist trebuie să aibă un comportament de tip impresar. „Să-şi formeze un nucleu de artişti, să-i mediatizeze, să în cerce să le găsească colecţionari şi să-i ducă la târguri internaţionale”.
Pentru a ajunge un galerist bun sunt esenţiale cunoştinţele de istoria artei, artă modernă şi contemporană, dar şi charisma. „De asemenea, trebuie să vă motiveze mai mult arta decât banul şi dorinţa de a face un serviciu cultural. Totodată, este esenţială înclinaţia pentru acest job, să comunicaţi foarte bine şi să aveţi o formaţie intelectuală solidă”, este de părere Dan Popescu.
Satisfacţiile care vin dintr-o astfel de profesie sunt numeroase. „Datorită acestui job ai ocazia să trăieşti alături de nişte oameni care poate sunt cei mai sinceri de pe faţa pământului. Ei nu fac rabat de la ceea ce le spune