Dupa trei decenii in care s-a aflat pe val, filozofia pietei libere a lui Milton Friedman a inceput sa fie eclipsata de ideile interventioniste ale lui James Tobin, laureatul Premiului Nobel care l-a adus pe John Maynard Keynes in contemporaneitate.
Amprenta ideilor lui James Tobin este foarte vizibila in ceea ce priveste planul de stimulare economica in valoare de 787 mld. dolari semnat de presedintele american Barack Obama, spun fostii colegi si studenti ai economistului, citati de Bloomberg.
Ideile acestuia au o influenta majora asupra consilierului prezidential Austan Goolsbee, dar si asupra presedintelui bancii centrale americane Ben Bernanke. Iar spre deosebire de Friedman, conceptia lui Tobin ofera anumite solutii de combatere a actualei crize, spune Paul Krugman, profesor de economie in cadrul Princeton University.
"Doctrinele care urmeaza o linie rigida nu par foarte potrivite in momente de turbulente", spune Krugman, editorialist la New York Times si fost coleg al lui Tobin intre 1977 si 1979 la Yale University. "Tobin nu a fost niciodata un guru in sensul in care a fost Milton Friedman; nu a avut niciodata legiuni de luptatori gata sa sara in apararea teoriilor sale, dar tocmai acest aspect indica de ce el e atat de relevant in acest moment", a precizat Krugman.
Decizia de anul trecut a lui Bernanke de a adopta masuri de urgenta privind aducerea unei parti a intrumentelor toxice din sistemul financiar pe balanta Fed este o actiune 100% convergenta cu teoriile lui Tobin, a mentionat Krugman. Intr-o lucrare din 2004, Bernanke a citat un eseu scris de Tobin in 1969 si care discuta optiunile Fed de stimulare a economiei in momentul in care dobanda de referinta se apropie de zero.
Experienta lui Tobin de adolescent in perioada Marii Crize l-a transformat intr-un opozant constant al somajului.
"In calitate de tanar profe