Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat pentru HotNews.ro ca reducerea pedepselor prevazuta in noul Cod Penal se armonizeaza cu legislatia din alte state UE si ca ministerul a imbratisat teoria potrivit careia limitele maxime exagerat de ridicate nu descurajeaza infractionalitatea, dimpotriva. Pe de alta parte, procurorul general al Romaniei, Laura Codruta Kovesi a declarat ca prin coborarea limitelor pedepselor, sanctiunile nu vor mai avea efect descurajator si ca se scurteaza si termenele de prescriptie, ceea ce va incuraja tergiversarea dosarelor.
“In dezbaterea publica asupra codurilor de anul trecut nu s-a pus aceasta problema. O teorie juridica spune ca limitele maxime exagerat de ridicate descurajeaza infractionalitatea.
O alta teorie juridica spune ca limitele maxime ridicate nu descurajeaza infractionalitatea, dimpotriva. In plus, aceste limite maxime caracterizeaza state rigide, care nu folosesc si alte mijloace de preventie a infractionalitatii decat pedepsele mari. Ministerul a adoptat aceasta a doua teorie juridica. Limitele de pedeapsa din proiectul nostru sunt armonizate cu dreptul comparat la nivelul Uniunii Europene”, a declarat ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, pentru HotNews.ro.
El a mai spus ca instantele se orienteaza oricum catre praguri intermediare atunci cand pronunta hotarari. “De exemplu, desi furtul calificat se pedepseste cu inchisoare de la 3 la 15 ani, aproximativ 80% din detinutii condamnati pentru furturi sunt pedepsiti cu inchisoare la 5 ani sau in jurul acestei durate”, a mai spus Predoiu.
Argumentele procurorului general Laura Codruta Kovesi impotriva reducerii pedepselor
Este discutabil dacă este oportun să micşorăm limitele de pedeapsă în contextul obligaţiilor asumate de România pentru combaterea corupţiei şi în condiţiile în care România este deja criticată de c