Foamea de credite si goana dupa cota de piata au impins bancile sa dea credite si de sase ori peste nivelul depozitelor, ajungand sa depinda tot mai mult de bancile-mama.
Anul 2008 a marcat un maxim al dependentei bancilor de finantarea externa volumul creditelor, ajungand sa depaseasca de peste doua ori valoarea depozitelor. Unii jucatori, precum Volksbank, operau mai ales ca vanzatori de credite fara a exercita si o functie solida de atragere de resurse specifica unei banci comerciale.
De la un varf al raportului credite/depozite de 134% in septembrie, piata bancara a inceput sa se ajusteze sub presiunea crizei internationale care a scumpit si diminuat liniile de credit de la bancile mama. In top 10 exista banci care au raportul credite/depozite foarte ridicat, de peste 200%, cum ar fi Alpha Bank (284%) sau Volksbank (circa 500%).
In cazul celei mai mari banci din Romania, BCR, raportul a urcat la 135%, de la 122% cat era in 2007. Si BRD-Soc Gen a avut un raport credite/depozite in ascensiune, de la 99%, in 2007, la 119%, in 2008. Rozalia Pal, economistul-sef al UniCredit Tiriac Bank considera ca nivelul raportului credite/depozite depinde de strategia fiecarei banci.
"In plus, chiar daca acest raport e mai ridicat ar putea fi un semn bun pentru economia romaneasca, ar insemna ca bancile-mama acorda finantari, reinoiesc creditele, iar noile imprumuturi ar trebui sa mearga cu preponderenta spre activitatile de productie", apreciaza Pal.
Bancile locale nu au insa cum sa continue sa crediteze agresiv in conditiile in care nu au putere sa atraga finantari semnificative din strainatate.
In contextul crizei internationale, bancile incearca sa ajusteze raportul credite/depozite spre 100%, bazandu-se mai mult pe depozitele de pe piata locala care se dovedesc limitate.
"Ajustarea spre raportul de 100% se va face prin franarea c