Potrivit ”Financial Times”, studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul ”Current Biology”, este important pentru neuroştiinţă, în condiţiile în care arată pentru prima oară că amintirile se stochează în structuri şi modele specifice ale hipocampusului, regiune a creierului care răspunde de deplasare, memorie şi capacitatea de imaginare a evenimentelor viitoare. Demis Hassabis, co-autor al studiului, a declarat că ”rezultatele experimentului reprezintă un pas mic către posibilitatea citirii gîndurilor, deoarece doar uitîndu-ne la activitatea neurală, am fost capabili să spunem la ce se gîndea cineva”.
În cadrul experimentului, patru voluntari s-au deplasat în interiorul unei camere la care au avut acces în cadrul unui spaţiu virtual computerizat, activitatea din hipotalamusurile lor fiind monitorizată de cercetători prin intermediul unor tomografii (imagistică prin rezonanţă magnetică funcţională - RMN). Cercetătorii au petrecut mult timp pentru ca subiecţii, prin acţiunile lor, să ”antreneze” programul de analiză pentru a le recunoaşte memoria spaţială. ”În mod surprinzător, numai analizînd datele neurale colectate, am putut spune cu exactitate unde se aflau subiecţii în interiorul camerei virtuale”, a spus Eleanor Maguire, coordonatorul proiectului. ”Cu alte cuvinte, putem să le «citim» memoria spaţială”, a adăugat ea. Cu toate acestea, Hassabis consideră că vor mai trece cel puţin 10 ani pînă ce tehnica ar putea fi utilizată în cadrul anchetelor criminalistice, pentru a se stabili dacă un suspect minte sau spune adevărul în legătură cu locul în care se afla în momentul comiterii unei crime.
Autori: A.B.
Potrivit ”Financial Times”, studiul, ale cărui rezultate au fost publicate în jurnalul ”Current Biology”, este important pentru neuroştiinţă, în condiţiile în care arată pentru prima oară că amintirile se