O mare parte din bancherii si consultantii de pe Wall Street, oameni care s-au aflat la originea mecanismelor financiare complexe si foarte greu de inteles care au dus la destabilizarea economiei mondiale, erau absolventi ai unor prestigioase scoli de business.
Mai multe voci au sustinut in ultimele luni ca marile scoli de afaceri poarta o parte din responsabilitatea pentru actualul context economic, ca urmare a metodelor de invatare extrem de competitive, care produc manageri constienti de propria valoare, care nu stiu sa piarda, dar care sunt prea putin preocupati de latura etica a businessului.
"Sunt de acord ca scolile de business nu sunt complet inocente (in ceea ce priveste actuala situatie economica - n.r.). Prea mult focus pe construirea unui brand de MBA, prea multa atentie indreptata asupra 'excelentei tehnice' si prea putina influenta asupra atitudinii studentilor inscrisi in programele de MBA", este de parere Nenad Filipovic, directorul academic al Scolii de Management IEDC (International Executive Development Center), din Bled, Slovenia, una dintre cele mai bune scoli de business din Europa Centrala si de Est.
Directorul academic al IEDC spune ca intr-un sistem de invatamant sanatos, in special atunci cand acesta se adreseaza managerilor si executivilor, atitudinea studentilor trebuie sa fie pe primul loc.
"Cu siguranta ca acest lucru este dificil de realizat, dar este si unul dintre putinele pentru care merita sa lupti. Acest lucru nu inseamna ca printre absolventii nostri nu exista oameni sedusi de putere si bani, care uita sa fie lideri responsabili", spune Filipovici, care adauga insa ca, pe masura ce noi generatii ies de pe bancile scolii din Bled, apar si mai multi ambasadori ai unui tip de leadership de care au nevoie companiile in prezent.
Desi marile scoli de afaceri nu pot fi considerate complet nevinovate i