Federaţia Naţională Mine-Energie, reprezentanţii Ministerului Economiei şi ai Agenţiei Naţionale pentru Resurse Minerale au semnat sâmbătă, la Rânca, un protocol ce vizează principalele direcţii de acţiune în domeniul politicilor energetice în Oltenia.
Sindicatele şi patronatele din minerit şi energie s-au întâlnit la sfârşitul săptămânii trecute la Rânca, unde au semnat un protocol de colaborare în ceea ce priveşte politicile pe termen scurt şi mediu în sectoarele minier şi energetic. Obiectivul întâlnirii a fost stabilirea unei strategii unitare a mineritului şi energiei pe bază de cărbune în Bazinul Minier Oltenia. Simpozionul a fost organizat de Federaţia Naţională Mine-Energie (FNME), condusă de Marin Condescu, Societatea Naţională a Lignitului Oltenia, Complexurile Energetice de la Rovinari, Turceni şi Craiova, CET Govora, RAAN Mehedinţi şi CNH Petroşani.
Ministerul Economiei a fost reprezentat de secretarul de stat Alexandru Pătruţi, Agenţia Naţională pentru Resurse Minerale (ANMR), de preşedintele Gelu Mărăcineanu, fiind, de asemenea, prezenţi la întâlnire senatori şi deputaţi din Gorj (Toni Greblă - PSD, Ion Ruşeţ - PD-L) Vâlcea şi Mehedinţi. Directorii unităţilor amintite au prezentat, în prima parte a dezbaterilor, situaţia economică în care se găsesc unităţile pe care le conduc şi au solicitat sprijin guvernamental pentru depăşirea crizei economice, dar şi îmbunătăţirea cadrului legislativ care reglementează activitatea în domeniile minier şi energetic.
Probleme cu exproprierile
Una dintre problemele identificate este legată de proprietarii de terenuri agricole şi silvice care nu au fost încă puşi în posesie de Comisiile locale de aplicare a legilor fondului funciar. De asemenea, proprietarii terenurilor aflate în apropierea exploatărilor miniere au pretenţii exagerate în ceea ce priveşte sumele pe care le s