Bernard Madoff si Allen Stanford ar trece probabil neobservati pe strazile din Zurich. Elvetienii sunt prea ocupati cu criticile la adresa lui Marcel Ospel, cel care s-a transformat din cel mai respectat bancher al Elvetiei in cel mai mare dusman al oamenilor din aceasta tara, scrie Bloomberg.
Fostul presedinte al UBS, catalogat drept cel mai influent elvetian in urma cu doar doi ani, a devenit figura publica a crizei financiare. Reactiile negative impotriva lui Ospel au ajuns pana intr-acolo incat cotidianul elvetian Blick i-a cerut sa returneze sumele primite drept bonusuri.
In conditiile in care Vikram Pandit, CEO-ul Citigroup, si Fred Goodwin, seful Royal Bank of Scotland, se confruntau cu criticile legislatorilor americani si britanici, Ospel era ferit de ochii publicului in Elvetia. Acum insa executivul in varsta de 59 de ani a ajuns in atentia opiniei publice dupa ce a castigat mai mult decat oricare alt bancher elvetian in conditiile in care compania pe care o conducea acumula pierderi de zeci de miliarde de dolari. Multi elvetieni il invinovatesc pe fostul sef al UBS ca a adus criza financiara americana la Zurich si multi si-ar dori sa aiba sansa sa ii spuna acest lucru in fata.
"Mi-as dori sa-i pot spune direct: Ati afectat iremediabil sistemul bancar elvetian", spune Fredi Sturzenegger, fost oficial al uniunii bancherilor din Elvetia. "Ambitia sa a fost sa se pozitioneze in varful clasamentului. Acum UBS a ajuns undeva la coada acestuia", a adaugat Sturzenegger.
In 2007, Ospel parea foarte aproape sa-si atinga obiectivul. In acel an, revista de business Bilanz il plasa in fruntea listei celor mai puternici oameni din Elvetia.
Dupa ce crease cea mai mare companie care administra operatiuni de private banking la nivel global prin fuziunea dintre Swiss Bank si Union Bank of Swizerland in 1998, Ospel se indrepta spre crearea celei