Unii dintre producătorii români de biocombustibil se gândesc să renunţe, în curând, la afacerile lor. Lipsa unui program coerent de promovare a biocarburanţilor îi va determina pe unii producători autohtoni să-şi abandoneze afacerile cu biodiesel. Producătorii români se plâng că afacerile cu biocarburanţi se dovedesc nerentabile în România. Aceştia spun că petroliştii preferă să importe biocombustibil mai degrabă decât să îl achiziţioneze de la producătorii autohtoni. Unii spun chiar că vor renunţa, în curând, la a mai produce combustibili “verzi”.
“Este mai mult decât probabil că unii producători vor renunţa la această afacere. Eu, de exemplu, nu mai dau drumul la instalaţie”, a precizat Mihail Florescu, membru al Asociaţiei Producătorilor de Biocombustibil (APB). În cadrul unei conferinţe care a avut loc la începutul acestui an, membrii APB susţineau că doar câţiva dintre ei mai produc efectiv biocarburant, producţia fiind astfel destul de mică.
Mihail Florescu a spus că unul dintre motivele pentru care s-a ajuns în această situaţie este legat de preţul prea mare al uleiului, dar şi de faptul că România nu beneficiază de un program foarte bine pus la punct în ceea ce priveşte stimularea culturilor destinate producerii de combustibili “verzi”. În plus, până acum, promovarea acestor tipuri de carburanţi a fost deficitară.
150.000 de hectare pentru biodiesel
Potrivit lui Teodor Mihalcea, directorul Direcţiei Generale Politici Agricole din cadrul Ministerului Agriculturii, Pădurilor şi Dezvoltării Rurale (MAPDR), suprafaţa cultivată în 2008 cu plante destinate exclusiv producerii de biocombustibil a fost de aproximativ 150.000 de hectare. Aceasta reprezintă circa 1,6 % din suprafaţa arabilă a ţării.
În România, biocarburanţii se obţin prin procesarea culturilor de rapiţă, porumb, floarea-soarelui ş