Fondurile de investiţii mai „tinere” de cinci ani au fost cele mai afectate de scăderea pieţei de capital
La începutul acestui an numai o treime dintre fondurile de investiţii ataşate asigurărilor unit-linked aveau randamente pozitive, respectiv 17 dintr-un total de peste 50 de fonduri. Explicaţia principală este căderea Bursei de la Bucureşti, care a tras în jos rezultatele acestora, în special ale celor cu un grad ridicat de risc. Dintre acestea 17 însă, majoritatea au fost înfiinţate de mai puţin de trei ani, ceea ce înseamnă că revenirea bursei la cotaţiile de acum patru-cinci ani le-a retezat orice fel de profit realizat până la începutul anului trecut, conform unei analize a Ziarului Financiar.
Alături de acestea se numără şi fonduri “vechi”, care au pornit în 2000 sau 2001. Extremele înregistrate de aceste fonduri când vine vorba despre randamente sunt -56% şi 1.100%, respectiv o pierdere de 56 de lei la 100 de lei investiţi sau un câştig de 1.200 de lei la aceeaşi sumă.
Aşteptări mari de la Bursă, însă pe termen lung
„La AIG Life, cel mai bine a evoluat fondul care investeşte în instrumente cu venit fix, care are randament pozitiv. Celelalte două fonduri au avut o evoluţie în linie cu piaţa, iar piaţa de capital a mers pe scădere. Cred că fondurile cu investiţii pe piaţa de capital se vor relansa în perioada următoare, poate în şase luni, poate într-un an, nu poate spune nimeni exact“, a declarat recent Theodor Alexandrescu, directorul general al AIG Life, citat de ZF.
Altfel spus, singurul care a reuşit să se menţină peste zero a fost cel care s-a bazat cel mai puţin pe piaţa de capital, acelaşi care, o dată cu revenirea bursei, va fi depăşit ca profitabilitate de celelalte două. Piaţa asigurărilor unit-linked, estimată la circa 500.000 de clienţi, a suferit anul trecut, unii asiguraţi preferând să îşi retragă banii înaint