Premierul Emil Boc a explicat luni, in plenul Parlamentului, ca Guvernul are un program anticriza, inclus si adoptat odata cu bugetul de stat pe 2009.
Potrivit premierului, programul anticriza este generat de doua realitati, una a crizei economice externe, si una a crizei economice a Romaniei de la sfarsitul lui 2008.
"Criza economica este o realitate mondiala, nu si-a spus ultimul cuvant si are un parcurs extraordinar de brutal", a declarat primul ministru.
"Criza nu s-a nascut la noi, dar pentru foarte multi romani, asta nu conteaza. A intrat in casele lor si s-a adeverit", a adaugat acesta.
Scopurile programului anticriza
Programul anticriza conceput de Guvern are drept scopuri relansarea cresterii economice, sprijinirea mediului de afaceri, protejarea populatiei si relansarea creditului.
Principalele masuri propuse de Guvern
Prima masura enuntata de premierul Emil Boc se refera la investitia publica masiva in infrastructura, Guvernul alocand 10 miliarde de euro pentru investitii.
O a doua masura care se impune este absorbtia de fonduri europene, monitorizata de un comitet interministerial.
Mentinerea cotei unice de impozitare de 16% este o a treia masura mentionata de premierul Emil Boc, in fata Parlamentului.
O a patra masura se refera la capitalizarea CEC si Eximbank, actiune ce are drept scop sustinerea IMM-urilor si finantarea mediului de afaceri.
Alte patru masuri includ sprijinirea exporturilor, asigurarea de contragarantare la creditele pentru IMM-uri, continuitatea si extinderea programului Rabla si includerea in bugetul general consolidat al statului a veniturilor proprii ale institutiilor si agentiilor interguvernamentale.
In ceea ce priveste o a noua masura, ea se refera la sprijinul pentru populatia defavoriza