Ministrii de finante din tarile membre ale G-20 au pregatit agenda sefilor de stat care vor participa la summit-ul de la inceputul lui aprilie. Curatarea bilanturilor bancilor si redresarea economiilor au fost principalele subiecte de discutie.
Ministrii de finante si guvernatorii bancilor centrale din cele mai mari economii dezvoltate si emergente au promis ca se vor depune "eforturi sustinute" pentru a se pune capat recesiunii globale si a se curata bancile de activele toxice, insa nu au lansat niciun fel de angajament concret cu privire la cheltuielile legate de stimularea economiilor, conform presei internationale.
Promisiunile au marcat un compromis la care s-a ajuns la finalul unei saptamani in care apelurile Statelor Unite adresate guvernelor in sensul introducerii unor stimulente mai consistente au fost respinse de ministrii zonei euro. FMI anticipeaza prima recesiune globala din ultimele sase decenii si a atras recent un angajament de dublare a resurselor sale pentru a putea lupta mai eficient impotriva crizei ce ia amploare.
Deteriorarea situatiei unor banci importante a reprezentat o tema dominanta a intrunirii.
"Principala noastra prioritate in prezent este de a rezolva problema valorii activelor incluse in bilanturile bancilor ce restrictioneaza operatiunile de creditare, afectand economiile", se arata in declaratia G-20. Ministrii au stabilit o serie de principii pe care tarile membre trebuie sa le urmeze in acest sens.
Printre acestea: actionarii trebuie sa fie expusi "cat mai putin posibil" pierderilor sau riscurilor inainte de interventia guvernului; flexibilitate in a determina care active pot fi sustinute si claritate in evaluarea acestora.
Bancile care sunt sprijinite trebuie sa fie conduse dupa "principii de business" si sa acorde credite debitorilor, fiind in acelasi timp supuse unor conditii privitoare