Austriecii de la Erste, actionarul celei mai mari banci din sistem - BCR -, si cei de la OMV, care au in portofoliu Petrom, cea mai mare companie din economie, au mandatat un fost manager al grupului financiar britanic Barclays sa gestioneze procesele de resurse umane postprivatizare.
Andreea Voinea, 34 de ani, este omul care a gestionat doua din cele mai mari transformari de resurse umane din economia romaneasca. A fost manager al programului de restructurare si outplacement la Petrom timp de aproape doi ani, interval in care compania a ajuns de la peste 50.000 la 27.500 de angajati, iar in septembrie 2007 a intrat in BCR, ca director executiv de resurse umane, pe vremea cand in banca lucrau 10.600 de oameni.
La sfarsitul lui 2005, la un an dupa privatizarea Petrom, OMV i-a mandatat pe head-hunteri de la Korn/Ferry, numarul unu in lume, sa gaseasca un roman repatriat pentru pozitia de manager al programului de restructurare si outplacement, care sa fi avut expunere in companii de top si care sa aiba si experienta de "change management" in resurse umane.
Exact in aceeasi perioada, Andreea Voinea era la Londra, lucrand pentru Barclays, ca manager pe politicile de remunerare si beneficii din companie, si a decis sa accepte oferta austriecilor de la OMV si, spune acum, "bine a facut".
"Sarcina mea a fost sa transpun in termeni de HR strategia de business a managementului. Lucrasem cu board-uri de companii foarte mari, avusesem expunere la nivel de top management, stiam ce vor actionarii", a declarat pentru ZF in primul interviu acordat presei Andreea Voinea, 34 de ani, care ocupa de mai bine de un an pozitia de director executiv resurse umane in cadrul BCR.
In septembrie 2007, cand Voinea a plecat in BCR, Petrom mai avea 27.500 de angajati, si urma sa ajunga pana la finele acestui an la 22.630 de oameni, cu 10.370 de angajati mai put