Reducerea sportului la o singură oră pe săptămână nu prinde nici în rândul tinerilor mai plinuţi. Decizia Ministerului Educaţiei de a lăsa o singură oră de educaţie fizică în programa obligatorie de liceu îi nemulţumeşte inclusiv pe elevii cu probleme de greutate. Copiii cu probleme de greutate îi cer ministrului Educaţiei Ecaterina Andronescu mai multe ore de sport obligatorii, deşi condiţiile de practicare a acestuia în şcoală sunt vitrege.
Reporterii „Adevărul“ au stat de vorbă cu câţiva astfel de elevi din Cluj- Napoca, Iaşi şi Bucureşti. Indiferent de oraş, elevii cu probleme de greutate au spus că educaţia fizică le face bine.
Carmen e elevă în clasa a XII-a la Colegiul Naţional „Mihai Eminescu” din Iaşi şi spune că nu se descurcă foarte bine la orele de educaţie fizică. „Recunosc că nu am calităţi extraordinare din acest punct de vedere. Aş prefera ca la această disciplină să se facă mai multe sporturi de echipă, şi nu exerciţii dificile care te fac să te simţi penibil în faţa colegilor”, susţine tânăra de 18 ani.
Cu toate că nu străluceşte la sport, Carmen dezaprobă decizia Ministerului de a marginaliza educaţia fizică. „În viaţa de zi cu zi facem foarte puţină mişcare, dar la şcoală avem posibilitatea să facem sport. Mişcarea puţină nu face decât să-mi afecteze sănătatea fizică şi mentală”, mai spune eleva.
Elevii de gimnaziu vor să facă sport
Nici elevii din clasa a Vl-a, de la Liceul Teoretic Lucian Blaga din Cluj-Napoca, nu sunt de acord cu decizia ministerului şi sunt de părere că ar trebui să facă trei ore de sport săptămânal, şi nu două, cum fac în prezent.
„Ar fi foarte bine dacă s-ar înlocui o oră de matematică cu una de sport”, spune, zâmbind, Oana Crişan, din clasa a Vl-a. Colegul Oanei, Ştefan Vaida, face judo de trei ori pe săptămână. „M-a îndrumat tat