Mai putin de jumatate din absolventii de facultate ajung sa lucreze in domeniul in care s-au specializat. Absolvirea a doua facultati a devenit "o moda". Unii angajatori cer facultate chiar si atunci cand recruteaza o secretara.
"Doar 40% din absolventi isi gasesc un loc de munca in domeniul in care s-au specializat, pentru ca procentul absolventilor de facultate este mai mare decat oferta de locuri de munca", sustine Dana Marin, relationship manager in cadrul companiei eJobs, unul din principalii jucatori de pe piata locala de recrutare online. Estimarile companiei arata ca 60-70% din absolventii de facultate se angajeaza imediat dupa terminarea facultatii. Cei mai "defavorizati" sunt cei care au terminat facultati cu profil umanist, care sunt nevoiti sa se angajeze in alte domenii, deoarece numarul de joburi cu aplicabilitate directa dupa facultate este mai mic. La polul opus, cei mai cautati de catre angajatori sunt inginerii, contabilii, specialistii in finante-banci sau IT.
Astfel de specialisti au avantajul de a-si putea gasi un loc de munca chiar daca nu ar fi disponibile joburi direct pe specializarea lor.
Spre exemplu, inginerii sau economistii se pot reorienta spre domenii precum call-center sau outsourcing, in timp ce medicii, arhitectii, avocatii sau contabilii au mai putine optiuni cand vine vorba de reorientarea in cariera. Chiar si atunci cand astfel de oportunitati exista, ele sunt sub calificarea si nivelul salarial al specializarii de baza.
"Mai putin de 50% din absolventii de facultate lucreaza in domeniul in care au specializare", sustine Iuliana Badea, sales manager in cadrul companiei olandeze Lugera & Makler, al doilea jucator ca marime de pe piata locala de recrutare.
Mai mult decat atat, contextul economic actual ii determina pe multi dintre absolventi sa se angajeze fara sa tina prea mult seam