Romania ocupa a treia pozitie in cadrul statelor membre UE in functie de rata inflatiei din luna februarie, cand preturile s-au majorat in medie cu 6,9% comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, potrivit datelor Eurostat. La nivelul celor 27 de state membre s-a inregistrat o rata medie a inflatiei de 1,7%, in vreme ce in zona euro inflatia a fost de 1,2% in februarie.
Datele Eurostat arata ca cele mai scazute rate de crestere a preturilor s-au inregistrat in perioada mentionata in Irlanda si Portugalia (cu cate 0,1%) si Cipru (0,6%), in vreme ce cele mai ridicate rate s-au observat in Letonia (9,4%), Lituania (8,5%) si Romania (6,9%).
Comparativ cu luna anterioara, inflatia anuala a scazut in 11 state membre, a ramas stabila in doua si a crescut in 13 state.
Institutul National de Statistica (INS) a anuntat miercuri ca rata anuala a inflatiei s-a situat la 6,89% in luna februarie, fata de nivelul de 6,71% inregistrat in ianuarie, ca urmare a cresterii tarifelor la servicii si ale preturilor marfurilor nealimentare. Astfel, preturile de consum au crescut cu 0,88% in februarie fata de luna anterioara, datorita cresterii preturilor marfurilor nealimentare cu 1,3% si a tarifelor serviciilor cu 1,0%. Marfurile alimentare s-au scumpit cu 0,3% fata de luna anterioara. Romania ocupa a treia pozitie in cadrul statelor membre UE in functie de rata inflatiei din luna februarie, cand preturile s-au majorat in medie cu 6,9% comparativ cu aceeasi luna a anului anterior, potrivit datelor Eurostat. La nivelul celor 27 de state membre s-a inregistrat o rata medie a inflatiei de 1,7%, in vreme ce in zona euro inflatia a fost de 1,2% in februarie.
Datele Eurostat arata ca cele mai scazute rate de crestere a preturilor s-au inregistrat in perioada mentionata in Irlanda si Portugalia (cu cate 0,1%) si Cipru (0,6%), in vreme ce cele mai ridi