Elvetia, Austria si Luxemburg au anuntat ca vor inlocui regulile actuale referitoare la pastrarea secretelor bancare cu unele mai putin rigide, ca reactie la presiunile internationale tot mai mari legate de dezvaluirea numelor clientilor suspectati de evaziune fiscala, scrie Bloomberg.
Elvetia, tara in care secretizarea informatiilor bancare a dobandit statutul de lege de aproape 75 de ani, intentioneaza sa renegocieze acordurile incheiate cu alte state si sa coopereze in cazurile de evaziune fiscala si chiar de frauda de la nivel international, a afirmat ministrul de finante elvetian Hans-Rudolf Merz.
Guvernul de la Berna nu doreste ca tara sa ajunga pe "lista neagra" a Organizatiei pentru Cooperare si Dezvoltare Economica (OCDE) care cuprinde un numar de state considerate adevarate paradisuri fiscale, potrivit lui Merz.
"Actiunea reprezinta o incercare de a renunta la normele extrem de rigide care reglementeaza secretul bancar si nu va fi primita la fel de bine de toate bancile", a declarat ministrul de finante elvetian.
Multe state care aplica reguli stricte cu privire la secretizarea datelor bancare ar putea fi fortate sa le inlocuiasca cu unele mai usoare, intr-o perioada in care Statele Unite si Europa incearca sa protejeze veniturile obtinute din taxe, pe fondul celei mai grave crize financiare de la Marea Recesiune din anii '30 pana in prezent.
UBS, cea mai mare banca din Elvetia, a fost nevoita sa plateasca autoritatilor din SUA 780 de milioane de dolari (603,3 mil. euro) si sa dezvaluie numele a aproape 300 de clienti americani pentru a evita un proces in care era acuzata ca, prin mentinerea secretelelor bancare, ar fi favorizat indirect anumiti clienti din Statele Unite suspectati de evaziune fiscala.
La o zi dupa incheierea acordului dintre UBS si autoritatile din SUA, pe 19 februarie, guvernul de la Washington a dat in