Nevoia de apă a populaţiei Terrei este la cel mai ridicat nivel înregistrat vreodată în istorie şi, potrivit unui raport UNESCO, elaborat de experţi şi instituţii specializate, cererea va creşte într-un ritm din ce în ce mai rapid.
Potrivit specialiştilor, motivele pentru care nevoia de apă este din ce în ce mai mare sunt dezvoltarea globală, sporirea gradului de mobilitate a populaţiei, creşterea standardelor de viaţă, modificările înregistrate în alimentaţie şi producţia crescută de combustibili, în special de biocombustibili. Aceiaşi experţi avertizează că din cauza lipsei apei ce se preconizează a fi înregistrată, o bună guvernare şi o administrare eficientă a resurselor sunt extrem de importante, dacă dorim ca efectele să nu fie drastice.
În lume au fost elaborate şi aplicate politici menite să diminueze cererea de apă şi pierderile din acest domeniu şi să îmbunătăţească sistemul de administrare a resurselor de apă. Din păcate, efectele acestor măsuri nu sunt încă vizibile, pentru că acţiunile sunt limitate doar la sectorul apei, în timp ce deciziile în această privinţă sunt luate de entităţi din afară. Pentru ca măsurile să devină eficiente, acestea trebuie să implice factori de decizie aparţinând tuturor sectoarelor conexe, inclusiv din domeniul agriculturii, energiei, comerţului şi finanţelor.
80% din boli, asociate cu apa
În ţările în curs de dezvoltare, accesul la servicii esenţiale ce se bazează pe apă (ca, de exemplu, accesul la surse de apă potabilă, la un sistem sanitar adecvat sau la producţia alimentară) este insuficient şi, potrivit specialiştilor, este foarte posibil ca situaţia să nu fie rezolvată până în anul 2015, aşa cum se preconiza. Tendinţele actuale arată că, până la această dată, 90% din populaţia lumii va avea acces la surse de apă potabilă, însă optimismul scade când vine vorba de îndeplinirea c