Un obiectiv-cheie al acordului care ar putea fi incheiat cu FMI il constituie reluarea creditarii prin eliberarea de catre BNR a unei parti din rezervele minime obligatorii constituite de banci in valuta, sumele restituite urmand a fi compensate cu bani de la Fond astfel incat rezerva valutara sa nu fie afectata, afirma Mihai Tanasescu, reprezentantul Romaniei la FMI.
"Rezerva valutara a BNR este constituita in buna parte din banii bancilor comerciale sub forma rezervelor minime constituite in anii cu vreme buna, cand aduceau finantari externe substantiale. Acum incep sa aiba nevoie de acesti bani pentru repornirea creditarii, iar BNR va trebui sa poata pune ceva in loc daca elibereaza din rezervele bancilor pentru ca rezerva sa valutara sa nu scada si sa nu se creeze o perceptie negativa in privinta stabilitatii acesteia. In prezent nu exista alta sursa de compensare decat FMI sau UE", explica Tanasescu.
Tot pentru asigurarea unor resurse cat mai mari pentru creditare, Banca Mondiala ar urma sa furnizeze un pachet destinat exclusiv finantarii deficitului bugetar, asa incat Ministerul Finantelor sa nu mai puna presiune pe lichiditatea de pe piata monetara. De altfel, in ultima perioada bancherii au acuzat Finantele ca au inghitit leii de pe piata in detrimentul companiilor.
Alte obiective majore ale acordului cu Fondul ar fi sustenabilitatea cursului de schimb si accelerarea reformelor structurale.
Tanasescu sustine ca FMI si-a schimbat complet abordarea, astfel ca nu va presa Guvernul sa taie cheltuieli cu orice pret pentru a atinge un anumit nivel de deficit bugetar si nici nu va impune majorarea vreunuia dintre impozitele principale - TVA sau cota unica - asa cum se intampla la negocierea acordurilor din trecut. Fostul ministru al finantelor spune ca Fondul va cauta sa se asigure ca exista parghii pentru o descrestere graduala, dar irevers