Posesorii de cash pot da lovitura in aceasta perioada, achizitionand apartamente cu discounturi de pana la 50%, dupa cum ne asigura consultantii imobiliari.
"Pentru ca perioada de asteptare de la listarea unei proprietati pana la vanzarea sau inchirierea ei s-a marit considerabil comparativ cu perioada 2007-2008, proprietarii accepta uneori si jumatate din pretul cerut, constransi de alte obligatii financiare", explica specialistii de la Eurometropola.
Potrivit acestora, majoritatea cumparatorilor sau a celor care tatoneaza piata imobiliara se orienteaza acum numai catre oportunitati. Nimeni nu mai vrea sa cumpere la "pretul zonei", ci numai la "pret de criza", care se traduce printr-un pret aspru negociat, uneori pana aproape de pretul de cost.
"Indiferent ca este vorba despre vanzari rezidentiale, industriale, terenuri sau inchirieri rezidentiale, birouri sau spatii comerciale, sub pretextul ca "e criza", toti clientii negociaza foarte dur si fac oferte de pret chiar si cu 70% mai mici decat cererea initiala", spun consultantii.
Drept urmare, numarul apartamentelor scoase la inchiriere a crescut cu 40% de la inceputul anului, iar randurile celor care refuza sa mai vanda se ingroasa tot mai tare. In alte conditii de piata, negocierea mergea pana la 20%, insa de cand nu mai exista un pret al pietei, cumparatorii incearca sa forteze si mai mult mana proprietarilor.
"Preturile se mai calmeaza, insa nu vor mai scadea foarte mult. Din pacate, cei care isi doresc o scadere dramatica a preturilor, manati de interesele personale, nu-si imagineaza ca aceasta ar putea duce la un colaps al pietei constructiilor, dar si al pietei financiare. Preturile trebuie sa stagneze la un anumit nivel care sa releve calitatea constructiei, anul de constructie, finisajele, amplasamentul si celelalte avantaje", arata aceeasi sursa.