Mai mulţi ofiţeri cu funcţii de conducere din Ministerul de Interne şi-au depus dosarele de pensionare de teama pierderii sporurilor. Ministrul Dan Nica spune că doreşte reducerea aparatului tehnico-birocratic şi sporirea numărului funcţiilor operative. Ştabii din Ministerul de Interne – care până săptămâna trecută încasau sume fabuloase pe post de salarii – au hotărât să fenteze reforma ministrului Dan Nica. Mai mulţi ofiţeri - din care mai bine de zece cu funcţii de conducere - au recurs la metoda depunerii dosarului de pensie. Asta, deoarece legea prevede ca suma ce le va reveni urmează să fie calculată în funcţie de veniturile pe care aceştia le-au încasat în ultimii trei ani.
Funcţii bănoase
Potrivit declaraţiilor de avere, mulţi dintre chestorii-ştabi primeau, anual, salarii de câteva zeci de mii de euro. Acest lucru vine în urma deciziei ministrului Dan Nica prin care 22 de direcţii din cadrul ministerului au fost restructurate, iar funcţiile bănoase de directori generali au devenit simple funcţii de director.
Chestorul Adrian Mitea – şeful Auditului, se afla în topul celor mai bine plătiţi şefi cu 163.659 de lei, pe an. Convertit, salariul chestorului este de peste 40.000 de euro anual. Conform fişei postului, şeful Auditului se expune la mari riscuri.
„În anumite situaţii poate fi victima unor violenţe verbale sau presiuni psihice deosebite datorită reacţiilor imprevizibile ale celor auditaţi“, scrie la capitolul Riscuri, din fişa postului lui Mitea.
Un alt ştab care fuge de la minister fiindcă nu mai are funcţie de director general este chestorul Matei Stănciuc, şeful de la Management Logistic şi Administrativ. Fişa postului descrie o atribuţie complexă: “asigură managementul resurselor materiale, tehnice şi umane privind activitatea de logistică, precum şi elaborarea, implementa