Statisticile arată că, în ultimii ani, numărul deţinuţilor albanezi şi tunisieni este în creştere, în timp ce, după apogeul din 2004, infracţionalitatea românească este în scădere. În ciuda datelor concrete, 60% din italieni cred că românii au contribuit la înmulţirea delictelor în Italia, după intrarea ţării noastre în UE. În plus, mass media şi unii politicieni afirmă că românii comit tot mai multe infracţiuni.
Unul dintre cei mai respectaţi sociologi italieni, Marzio Barbagli, remarca încă de anul trecut în cartea sa „Imigraţie şi siguranţă în Italia” că infracţionalitatea românească a atins deja punctul maxim, iar acum este în scădere.
„În anul 2004, au fost puşi sub acuzare pentru crimă 22 de români, iar în anul 2005 au fost 20. A urmat apoi o creştere bruscă în anul 2006, la 52 de români acuzaţi de crimă, pentru ca în anul 2007 (anul uciderii Giovannei Reggiani, n.r.) aceştia să fie 53.
Infractorii români părăsesc Italia
Ca şi cum nu ar fi suficient, în 2007, numărul albanezilor acuzaţi de crimă a ajuns la 60, după ce, cu un an în urmă, aceştia erau 33”, scrie Barbagli. Publicarea datelor actualizate referitoare la numărul deţinuţilor români din închisorile italiene pare să confirme această teorie.
La data de 30 iunie 2008, cifrelele oficiale ale Ministerul Justiţiei din Italia raportau un număr total de 2.828 de cetăţeni români arestaţi sau condamnaţi cu sentinţă definitivă.
Potrivit unui recent sondaj de opinie comandat de televiziunea RAI, 60% din italieni sunt convişi că intrarea României în UE a dus şi la creşterea infracţionalităţii în ţara lor. Cel mai recent raport al Administraţiei Penitenciarelor din Italia relev însă o scădere a numărului deţinuţilor. La 31 decembrie 2008, se aflau în penitenciare 2.670 de români, dintre care 195 femei şi 2.475 bărbaţi.
@N_P